Подстраници

Има някой, с когото можеш да говориш

Обади се на тел:
0895 107 905безплатно и в условията на пълна конфиденциалност ще Ви изслуша и отговори на въпросите Ви наш консултант!

Нашите консултанти отговарят на телефона от 15 до 19ч всеки делничен ден.
Вие разбира се можете да ни изберете по всяко друго време и ние ще Ви върнем обаждането, когато наш консултант е свободен на линия.
Можете да оставите съобщение на телефонния секретар или да ни изпратите sms
и ние ще Ви изберем тогава, когато предпочитате, в часовете между 15ч и 19ч всеки делничен ден.

За консултация:
center_insight@abv.bg

Адрес:

гр.София, жк Яворов
ул.Виктор Юго 6

Здравей, мило момиче!

624-400-zhena-kafe-zakuska.jpgСигурно не ти е до мен сега. Знам, че не ти се говори, не ти се слуша, не ти се среща с други хора. Знам, че си мислиш, че аз съм поредният човек в живота ти, който ще ти обяснява кое е редно и кое не. Но грешиш.

Разбирам те по-добре, от колкото ти си мислиш. Чета мислите ти по-добре, от колкото предполагаш. И знам какво чувстваш по-добре от теб самата. Не, аз не съм психолог, нито психиатър, нито имам свръхспособности.

Аз съм просто като теб.

Булимичка.

Изненада, да. Не си единствена. Има още хиляди по света. Нищо, че си мислиш, че никой друг не го прави. Правим го.

И аз започнах като теб – по средата на пубертета. Мислиш, че това суета, комплекси. Килограми, диети, спорт заемат цялото ти съзнание. Да влезеш в пробната на някой магазин и да се окаже, че ти трябва по-голям номер, е болезнено. Най-добрата ти приятелка да е с 5-10 кг по-слаба от теб, също. У вас кантарът е уредът, който най-много използваш. А банята – помещението, в което прекарваш живота си. Ден след ден, хранене след хранене, шоколад след шоколад. Ти продължаваш да си позволяваш всичко мазно, пържено, калорично, а фигурата ти си остава същата. Е, да, вярно, че косата ти опада, кожата ти е изсъхнала и посивяла, ноктите ти са чупливи и се разслояват, а гърлото постоянно те боли, но пък си слаба, нали?

Вероятно се чудиш, щом можеш толкова лесно да поддържаш фигурата си, защо изобщо трябва да спираш?

Ще ти кажа. Отиваш си.

Да, ти не си на болнично легло, нямаш поставена диагноза и не пиеш различни хапчета. Не го осъзнаваш, а близките ти още по-малко. Всичко изглежда наред, защото ти умееш да създаваш такова впечатление, знам колко си манипулативна. Можеш да се скриеш от всички, но не и от мислите си. Те са вътре в теб и те разяждат бавно и старателно. Първо ще ги разсейваш бързо, но после ще те превземат. Ще загубиш смисъл във всичко, което правиш, защото храната ще ръководи ежедневието ти. Още преди да си започнала да се храниш, ти вече ще знаеш къде и кога ще повърнеш всичко. Вината ще те преследва неотлъчно, а всяко място, на което вече си била, ще остане маркирано в съзнанието ти. Всичко това ще се случва в главата ти, но ще рефлектира върху отношенията ти с близките, с приятелите, с гаджето ти, със себе си. Какво говоря! Ти нямаш отношения със себе си. Прекратила си ги отдавна. Не искаш да се гледаш, не искаш да се чуеш, не искаш да се правиш щастлива,защото си мислиш, че не го заслужаваш. И знаеш ли, вече мотивите ти да го правиш не са от комплекси, не са от суета, всъщност никога не са били. Те са твои лични проблеми, които така и не си решила, така и не си споделила с никого. В действителност хората те харесват, хвалят те, поздравяват те за твоите успехи. Но какво от това? Ти не ги виждаш. За теб нищо не е достатъчно. Никога.

И така, ти си се научила да живееш в този порочен кръговрат. Всеки ден историята се повтаря отново и отново. Докога?

Не знам. Аз си мисля, че е до безкрай. Забравила съм как беше преди. Забравила съм какво е да се храниш просто защото си гладен, да знаеш кога си се заситил, да не мислиш за храна по цял ден. А ти помниш ли?

Е, ако при теб „добрите” дни надделяват над „лошите”, задръж ги. Говори с майка си, с баща си, с приятелите си. Говори, споделяй, разказвай. Не спирай.

Защото пътят, по който сега си поела, ще те заведе само надолу. А може и да нямаш спирачки.

Друга като теб