Подстраници

Има някой, с когото можеш да говориш

Обади се на тел:
0895 107 905безплатно и в условията на пълна конфиденциалност ще Ви изслуша и отговори на въпросите Ви наш консултант!

Нашите консултанти отговарят на телефона от 15 до 19ч всеки делничен ден.
Вие разбира се можете да ни изберете по всяко друго време и ние ще Ви върнем обаждането, когато наш консултант е свободен на линия.
Можете да оставите съобщение на телефонния секретар или да ни изпратите sms
и ние ще Ви изберем тогава, когато предпочитате, в часовете между 15ч и 19ч всеки делничен ден.

За консултация:
center_insight@abv.bg

Адрес:

гр.София, жк Яворов
ул.Виктор Юго 6

Шест стъпки за позитивен образ на тялото

13814569_1277777805579666_89056364_n.jpgКогнитивно-поведенческата терапия е мощен психологически инструмент, който коренно променя депресивното мислене и ниското самочувствие чрез предизвикване на негативните мисли. Използвайте тези стратегии, когато увереността виза тялото е ниска.

Запишете всички негативни мисли за тялото си. Сега идентифицирайте когнитивните изкривявания, които стоят зад тях, от списъка по-долу. След това запишете рационална мисъл, която да замени всяка отрицателна мисъл. И помнете, тази техника има много по-дълбок ефект, ако действително записвате тези мисли.

Мисловен филтър

Това е, когато се фокусираме върху един негативен аспект от себе си, на който се спираме постоянно, за сметка на всички останали.

 • Пример: “Няма да мога да се насладя на почивката си, защото стомахът ми е толкова дебел.

 • Рационализация: “Има много неща в тялото ми, които наистина харесвам. Защо вместо това не се фокусирам върху тях?

Мислене от типа “всичко или нищо

Това е начинът на мислене, който полага основите на перфекционизма.Ако не можем да постигнем нереалистичните си очаквания, ние се отказваме и не правим нищо.

 • Пример: “Ако не отслабна преди да отиде на почивка, може и да забравя за здравословното хранене и отново да започнада повръщам.”

 • Рационализация: “Храня се добре и се чувствам много по-здрава. Няма смисъл да се опитвам да отслабвам за две седмици. Достатъчно е да се храня малко по-здравословно, така че енергийните ми нива да се покачват, преди да замина.

Дискриминиране на позитивното

Какво се случва, когато отхвърляме положителното и автоматично обезценяваме комплиментите на хората и положителните им реакции към нас.

 • Пример: Той не харесва тялото ми наистина; той просто се преструва.

 • Рационализация: Той казва, че харесва тялото ми и няма причина да лъже. Най-простото обяснение е може би най-правилното – че той всъщност ми казва истината.”

 Прибързани заключения (Гадаене на бъдещето)

Без никакви доказателства ние очакваме, че нещо ще се случи и тогава ние действаме и се чувстваме така, сякаш вече се е случило. Ние също така ще "четем мисли", стигайки до негативни изводи за това какво хората мислят за нас.

 • Пример: Когато отида на плажа, всеки ще ме гледа и ще си мисли, че съм огромна.

 • Рационализация: Всъщност, никой няма да ме гледа; те ще бъдат твърде заети да мислят за себе си.

 

Твърдения от типа “трябва” / ”не трябва”

Когато нашата действителност не отговаря на нашите много високи стандарти, които си поставяме за себеси, можем да се разстроим и да се смъмрим за това, че не живеемпо нашите идеали.

 • Пример: “Трябва да бъда ултра-слаба за лятото.

 • Рационализация: Няма реална причина да трябва да бъда толкова невероятно слаба за лятото. Далеч по-реалистично и мило към себе си евместо това, да искам тялото ми да бъде здраво и активно.”

Етикетиране

Вместо да опишем ситуацията обективно, ние си поставяме негативни етикети, което ни кара да се чувстваме по-зле.

 • Пример: “Приличам накит.

 • Рационализация: Аз определено не съм кит. Особено неприятно е да се наричам така и не бих си и помислила да кажа нещо подобно на някой друг.”

За повече техники от Когнитивно-поведенческата терапия прочетете Feeling Good: The New Mood Therapy by Dr David Burns (“Да се чувстваш добре: Новата терапия на настроението” от Д-р Дейвид Бърнс).

Източник: www.psychologies.co.uk/body/6-steps-to-a-positive-body-imagе

Превод: Мариета Рускова