Подстраници

Има някой, с когото можеш да говориш

Обади се на тел:
0895 107 905безплатно и в условията на пълна конфиденциалност ще Ви изслуша и отговори на въпросите Ви наш консултант!

Нашите консултанти отговарят на телефона от 15 до 19ч всеки делничен ден.
Вие разбира се можете да ни изберете по всяко друго време и ние ще Ви върнем обаждането, когато наш консултант е свободен на линия.
Можете да оставите съобщение на телефонния секретар или да ни изпратите sms
и ние ще Ви изберем тогава, когато предпочитате, в часовете между 15ч и 19ч всеки делничен ден.

За консултация:
center_insight@abv.bg

Адрес:

гр.София, жк Яворов
ул.Виктор Юго 6

Сътрудничество

ros_epler_web_444x163-899040-8-1456867947569.jpg  

Екипът на Център ИНСАЙТ работи в тясно сътрудничество с организацията "Консултиране при хранителни разстройства" от гр. Берген, Норвегия. Това е организация с над 30 годишен опит в консултирането на хора с хранителни проблеми и нарушения в Норвегия. На 8 и 9 октомври беше проведено обучение в гр. София от Ирене Кинсвик и Лине Урведал. Норвежката организация продължава да работи съвместно с екипа на Център ИНСАЙТ като съветва и супервизира работата на екипа ежеседмично.

 

ROS – Консултации за хранителни разстройства е национална организация за всички, които са засегнати от проблеми, свързани с храната, тялото и самочувствието – за тези, които имат или са имали хранително разстройство, и за техните семейства.

 

Какво правим?

ROS предлага подкрепа, съвети и насоки за тези, които се борят с хранително разстройство или които имат проблемни отношения с тялото, храната, упражненията и емоциите. Роднини/близки лица също са добре дошли да се свържат с нас. Нашата консултативна услуга е достъпна по телефона и имейла. 

В нашите центрове и в Осло, и в Акешхус също е възможно да се осъществи индивидуален разговор.

ROS организира различни тематични вечери, курсове, групи и други дейности, които могат да имат положителен принос в един труден живот и в процес на възстановяване, който често може да бъде удължен.

В допълнение, ние работим за:

• разпространяване на информация за хранителните разстройства 

• насърчаване използването на глас 

• фокус върху превантивни дейности сред младите хора 

• влияние отношението към тялото и външния вид, обхващащо всички среди: Фитнес индустрия, спорт, училища/образователни институции, здравни грижи, работодатели и всички други, които се нуждаят от съвет и/ или подкрепа.

В ROS работим върху и от гледна точка на потребителя, който ние разглеждаме като крайъгълен камък на нашата дейност. Ние смятаме, че знанието, базирано на опит, е от съществено значение в работата по превенция, образователната работа и работата по възстановяване. Собственият опит, съчетан с професионални знания, представлява ROS в своята уникална компетентност.

 

Визията на ROS

Визията на ROS е: ROS осигурява сила на уязвимостта. 

 

Ценности на ROS

ЧЕСТНОСТ И ДИРЕКТНОСТ
ROS смеем да бъдем ясни и честни в лицето на индивида и обществото като цяло. Нашата задача е да се издигне надеждата за индивида и да се увеличи използването на гласа му на публични места.

 

СЪВРЕМЕНЕН И ПРИОБЩАВАЩ
ROS трябва да бъде достъпна за всички, където и да са те. В момента, също така и физически чрез регулирани според нуждите работно време и географска близост. Ние включваме всички, които са засегнати от проблеми, свързани с храненето, тялото, упражненията и емоциите, дори и тези, които са близки/роднини. Прагът за контакт с ROS трябва да бъде нисък.

 

ИСТИНСКИ И ЩЕДЪР
В ROS всички могат да бъдат себе си, без маски. Ние ви посрещаме с равенство, откритост, любознателност, смирение и емпатия. Даваме ви времето, което ви е необходимо, за да бъдете здрави и стоим зад вас. В ROS срещате хора с опит.


История

ROS започва като Асоциация за Анорексия и Булимия (AАБ) през 1983 г. От самото си основаване организацията работи за предоставяне на консултации, подкрепа и помощ на всеки, сблъскващ се с хранителни разстройства в ежедневието и за по-добро лечение на засегнатите.

Асоциацията за Анорексия / Булимия започнала с четене в Bergens Tidende, където двойката родители Лив и Джон Опствед поканили други заинтересовани хора на митинг на фондация за групова подкрепа на засегнатите от хранителни разстройства. Срещата се провела на 23 февруари 1983 г., ААБ била създадена като първата асоциация по рода си в Скандинавия. 

През 80-те години хранителните разстройства не се разглеждали като конкретно заболяване. Анорексията и Булимията били до известна степен разпръснати и трудни за лечение. Страданието било скрито, експертите го разглеждали като рядко срещано и имало много малко лекари с опит с хранителни разстройства. Засегнатите имали труден и болезнен път на диагностика и лечение. AАБ щяла да разясни и покаже ясно болестта, и да произведе първите в страната информационни брошури за хранителни разстройства. 

"Ние искахме да дадем на хората, засегнати от хранителни разстройства, нов статус и по-положителен образ за себе си. Ние също така искахме да направим ясно индивидуално на какво те са имали право в лечението". – Лив Опствет, един от инициаторите на AАБ (ROSinfo 1/08). 

През 1984 г. искали AАБ да създаде по-голям интерес около хранителните разстройства сред професионалисти и бил организиран мултидисциплинарен симпозиум за потребителите и здравните специалисти. В него взели участие лектори от страната и чужбина, а мненията положили основите на първите академични книги за хранителни разстройства в Норвегия. 

Ново важно събитие за AАБ било, когато мултидисциплинарният екип от лекари, психолози, хранителни терапевти и психиатрична медицинска сестра от болницата, представили своя модел на лечение AАБ - семинар. Лечението на хранителни разстройства имало традиционните психиатрични и психологични области. AАБ искали да привлекат повече групи в лечението, по това време това било посрещнато с голям скептицизъм. 

Aсоциацията се разраствала, през 1986 г. в национален мащаб била установена регионална организация на север и на юг. През март 1989 г. се провел първият Скандинавски конгрес по хранителни разстройства със 130 участника. Това било тежко издигане за малка организация. И стратегията дала резултат. Днес също се считат здравните професии, отговарящи за човешките ресурси, за значителни.

През 1999 г. ААБ достигнала една от дългосрочните си цели, когато Центърът ROS за Хранителни разстройства в Осло отворила в Берген. Нещо повече през 2001 г. ААБ сменила името си на ROS – Консултации, относно хранителните разстройства. 

AАБ извършва много пионерска работа в областта, включително чрез организирането и провеждането на първата Скандинавска конференцията за хранителни разстройства. Тази традиция е продължена и през 2008 г. ROS организирала първата Скандинавска конференция за мъже и хранителни разстройства. 

Много неща са се случили в областта от основаването на AАБ през 1983 г., но резюмето на Лив Опствет от 1993 г. все още е валидно: "Въпреки всички усилия, хранителните разстройства все още са толкова срамни, че повечето хора избират да ги държат скрити и засегнатите никога не могат да бъдат силна група за натиск. Това добавя допълнителна отговорност към нас, които заставаме зад проблема, дори онези, които никога не са го имали. Заедно трябва да работим, за да променим отношението на обществото, което създава благоприятна почва за тези заболявания да се развиват. Основната съставка на всичко: Нека да работим заедно за развитието на една нова тенденция: Тънкото тяло не е гаранция за щастлив живот, това е човекът вътре, който има значение"

Откакто AАБ била основана през 1983 г., много неща са се случили и в познанието, и в лечение на хранителните разстройства. Националната програма за психично здраве 1999 – 2008 била важен тласък за лечението на хранителни разстройства. В същото време хранителните разстройства все още са заболяване, което се крие и възприема със срам и стигма. Много от тях не са включени в системата за лечение. Затова ROS има много важна функция и в нагласите, и в политическите приложения като медиатор за информация и знания, и като подкрепа и помощ на засегнатите. 

 

http://www.nettros.no/om-ros/hvem-er-vi/

Превод: Мариета Рускова