Подстраници

Има някой, с когото можеш да говориш

Обади се на тел:
0895 107 905безплатно и в условията на пълна конфиденциалност ще Ви изслуша и отговори на въпросите Ви наш консултант!

Нашите консултанти отговарят на телефона от 15 до 19ч всеки делничен ден.
Вие разбира се можете да ни изберете по всяко друго време и ние ще Ви върнем обаждането, когато наш консултант е свободен на линия.
Можете да оставите съобщение на телефонния секретар или да ни изпратите sms
и ние ще Ви изберем тогава, когато предпочитате, в часовете между 15ч и 19ч всеки делничен ден.

За консултация:
center_insight@abv.bg

Адрес:

гр.София, жк Яворов
ул.Виктор Юго 6

Здравни проблеми

      Хранителните нарушения са сериозни, потенциално животозастрашаващи заболявания и засягат емоционалното и физическо здраве на хората. Те не са просто прищявка или фаза. Хората не просто „хващат“ хранителни нарушения за даден период от време. Хранителните нарушения са реални, комплексни и опустошителни състояния, които могат да имат сериозни последици за здравете, продуктивността и взаимоотношеннията.

      Необходимо е хората, борещи се с хранително нарушение, да потърсят професионална помощ. Колкото по-рано лице с хранително нарушение потърси лечение, толкова по-висока е вероятността от физическо и емоционално възстановяване.


Здравословни последици от Анорексия нервоза
      В цикъла на самопредизвиканото гладуване на Анорексия нервоза на тялото са отказани основни хранителни вещества, от които то се нуждае, за да функционира правилно. Затова тялото е принудено да забави всички свои процеси, за да запази енергията, което довежда до сериозни медицински последици:

 • Абнормно нисък сърдечен пулс и ниско кръвно налягане, което означава че сърдечният мускул се променя. Рискът от сърдечна недостатъчност се увеличава с понижаване нивата на сърдечна честота и кръвно налягане.
 • Намаляване на костна плътност (остеопороза), което води до сухи, чупливи кости.
 • Намаляване на мускулна маса и мускулна слабост.
 • Тежда дехидратация, която може да доведе до бъбречна недостатъчност.
 • Припадъци, умора и обща слабост.
 • Суха коса и кожа; косопадът е обичаен.
 • Поява на мъхесто окосмяване (лануго) по цялото тяло, включително и лицето, като усилие на тялото да запази телесната топлина.


Здравословни последици от Булимия нервоза

      Повтарящите се цикли  преяждане-повръщане могат да увредят цялата храносмилателна система, а прочистващите поведения могат да доведат до електролитен и биохимичен дисбаланс, които да засегнат сърдечните и други важни органни функции. Някои от последиците на булимия нервоза върху здравето включват:

 • Електролитен дисбаланс, който може да доведе да ритъмни нарушение на сърцето и възможна сърдечна недостатъчност и смърт. Електролитният дисбаланс се причинява от обезводняване и липса на калий, натрий и хлор в тялото като резултат от пречистващите поведения.
 • Възможност за разкъсване на стомаха по време на епизодите на преяждане.
 • Възпаление и възможно разкъсване на езофагуса в резултат на честото повръщане.
 • Разрушаване на зъбите и оцветяването им от стомашните киселини, достигащи до тях при честото повръщане.
 • Хронична нередовна перисталтика на червата и запек като резултат от злоупотребата на лаксативи.
 • Пептични язви и панкреатити.Здравословни последици от Неконтролираното преяждане

 • Здравословните рискове от Неконтролираното преяждане са най-често тези, свързани с клиничното затлъстяване. Някои от потенциалните здравни последици на Неконтролираното пряждане включват:
 • Високо кръвно налягане
 • Високи нива на холестерол
 • Сърдечни заболявания в резултат на повишенинива на триглицеридите
 • Диабет тип 2
 • Заболявания на жлъчката


Последици на хранителните нарушения върху зъбите

      Диетичните навици могат и играят роля в поддържане здравето на устната кухина. Всеки е чувал от своя зъболекар, че консумирането на много захар може да доведе до образуване на кариеси, но знаете ли, че високия прием на кисели „диетични“ храни може да има същия разрушителен ефект върху зъбите?
      Фактически, до 89% от пациентите с булимия имат признаци на зъбна ерозия, свързвана обикновено с повръщането, някои изследвания обаче намират сходни нива на зъбно увреждане при пациенти с крайно рестриктивни диетични навици. Увреждащите навици и хранителният дефицит, които често съпътстват хранителните нарушения могат да имат тежки последици върху денталното здраве. Често болката и дискомфортът, свързан с денталните усложнения, карат хората с хранителни нарушения да търсят лечение.

Признаци и симптоми

 • Загуба на тъкан и ерозивни лезии по повърхността на зъбите като резултат от киселините. Тези лезии могат да се появят най-рано 6 месеца след началото на проблема
 • Промяна в цвета, формата и дължината на зъбите. Зъбите стават чупливи, прозрачни и слаби.
 • Увеличена чувствителност към температурата. В крайни случаи пулпата може да бъде открита и да причини инфекция, обезцветяване и дори умъртвяване на зъба.
 • Увеличение на слюнчените жлези, сухота в устата и  зачервени, сухи, напукани устни
 • Кариеси, които действително могат да се усложнят от усърдно миене на зъби или изплакване след повръщане
 • Непровокирана, спонтанна болка в някой от зъбите.

      Промените в устната кухина често са първите физически признаци на дадено хранително нарушение. Ако имате някой от тези симптоми, посъветвайте се със своя зъболекар как да се грижите за зъбите и устата си. Има методи за подобряване на здравето на устната кухина докато търсите помощ, за да промените своите увреждащи хранителни навици.


Злоупотреба с лаксативи: някои основни факти

Какво е злоупотреба с лаксативи?

      Злоупореба с лаксативи (слабителни) се появява, когато човек се опитва да се отърве от нежелани калории, отслабва, „чувства се слаб“ или се чувства „празен“ чрез повтаряща се, честа употреба на лаксативи.Често лаксативите се използват погрешно след епизоди на неконтролирано преяждане, когато човек мисли, че лаксативът ще му помогне да прокара бързо храната и калориите през червата, преди да бъдат абсорбирани. Но това на практика не се случва. За нещастие, злоупотребата с лаксативи е сериозен и опасен проблем – често води до различни физически усложнения и понякога предизвиква животозастрашаващи състояния.

Какви митове съществуват за лаксативите?

      Вярването, че лаксативите са ефективни за контролиране на теглото е мит. Фактически, докато лаксативите действат върху дебелото черво, по-голяма част от храната и калориите са абсорбирани от тънките черва. Въпреки че лаксативите по изкуствен начин стимулират дебелото черво да се изпразни, „загубата на тегло“, предизвикана от подтикнатите от лаксатива движения на червата, съдържа малко количество храна, мазнини или калории. Вместо това злоупотребата с лаксативи причинява загуба на водя, минерали, електролити и несмилаеми фибри и отпадъци от дебелото черво. Това „водно тегло“ се възстановява веднага щом човекът изпие някакви течности и тялото се рехидратира. Ако хронично злоупотребяващият с лаксативи откаже рехидратация, тя или той рискува дехидратация, която по-нататък натоварва органите и която може в крайна сметка да причини смърт.

Здравословни последици от злоупотребата с лаксативи

 • Нарушение на електролитния и минералния баланс. Натрий, калий, магнезий и фосфор са електролити и минерали, които се съдържат в много специфични количества, необходими за правилното функциониране на нервите и мускулите, включително тези на дебелото черво и сърцето. Нарушаването на този деликатен баланс може да причини неправилно функциониране на тези жизненоважни органи.
 • Тежката дехидратация може да причини тремори, слабост, замъглено виждане, припадъци и в крайни случаи – смърт. Дехидратацията често изисква медицинско лечение.
 • Зависимостта от лаксативи се появява, когато дебелото черво спира да реагира на обичайните дози медикамент, така че за да се предизвика движение на червата става необходимо приемането на все по-големи и по-големи дози лаксатив.    
 • Може да се стигне до увреждане на вътрешните органи, включително разтегнато или „мързеливо“ дебело черво, инфекция на дебелото черво, синдром на раздразненото черво и, рядко, увреждане на черния дроб. Хроничната злоупотреба с лаксативи може да доведе до риск от рак на дебелото черво.


Прекратяване на спиралата на злоупотреба с лаксативи

      Преодоляването на злоупотребата с лаксативи изисква работа в екип от специалисти, които имат познания в лечението на хранителните нарушения, вклюючително общопрактикуващ лекар, психиатър, психолог или консултант, и диетолог. Подкрепата от страна на близките приятели и семейството също е полезна. Срещата с други хора и провеждане на разговори за тревогата, притесненията и трудностите може значително да помогне за преминаването през трудния възстановителен процес.