Подстраници

Има някой, с когото можеш да говориш

Обади се на тел:
0895 107 905безплатно и в условията на пълна конфиденциалност ще Ви изслуша и отговори на въпросите Ви наш консултант!

Нашите консултанти отговарят на телефона от 15 до 19ч всеки делничен ден.
Вие разбира се можете да ни изберете по всяко друго време и ние ще Ви върнем обаждането, когато наш консултант е свободен на линия.
Можете да оставите съобщение на телефонния секретар или да ни изпратите sms
и ние ще Ви изберем тогава, когато предпочитате, в часовете между 15ч и 19ч всеки делничен ден.

За консултация:
center_insight@abv.bg

Адрес:

гр.София, жк Яворов
ул.Виктор Юго 6

Орторексия

      Орторексия нервоза в момента не е отделна диагноза в DSM-V (диагностичен и статистически наръчник - пета ревизия), но много хора се борят със симптоми, свързани с този термин.

      Тези, които имат „нездрава обсебеност“ към иначе здравословното хранене може би страдат от орторексия нервоза, термин, койтоorthorexia 1.jpg буквално означава „фиксация в правилното хранене“. Орторексия започва като едно невинно намерение да се яде по-здравословно, но орторексиците стават фиксирани върху качеството и чистотата на храната. Те стават погълнати от това какво и колко да ядат, и как да се справят с грешките. За спазването на техния ригиден начин на хранене е необходима желязна воля. Всеки ден е една възможност да се яде правилно, да бъдат „добри“, да се издигнат над другите чрез мъжество в спазването на диетата и да се самонакажат, ако изкушението победи (обикновено чрез по-стриктно хранене, постене и упражняване). Самооценката се явява обвита в чистотата на орторексичната диета и тези хора понякога се чувстват превъзхождащи другите, особено по отношение на приема на храна.

      Евентуалните избори на храна стават толкова ограничени по отношение на разнообразие и калоричност, че здравето започва да страда – ироничен обрат за човек, толкова цялостно отдаден на здравословното хранене. В крайна сметка, обсебеността от здравословното хранене може да изтласка други дейности и интереси, да навреди на връзките с другите и да стане физически опасна.

Хранително нарушение ли е Орторексията?

      Орторексия е термин, въведен от д-р Стивън Бретман през 1996 г. Той започва да го използва за свои пациенти, които са свръхобсебени от здравето си. Терминът не е замислен като диагноза; напротив, д-р Бретман го използва за да помогне на пациентите си по забавен начин да приемат възможността, че това „здравословно“ хранене може би не е толкова полезно, колкото те смятат. С течение на времето, обаче, той разбира, че терминът определя реален хранителен проблем. Орторексия не е официално обявена като заболяване от DSM-V,  но е сходна с другите хранителни нарушения – лицата с Анорексия нервоза или Булимия нервоза са обсебени от калориите и теглото, докато орторексиците – от здравословното хранене (а не да бъдат слаби и да отслабват).

Защо някои хора страдат от Орторексия?

      На пръв поглед изглежда, че Орторексията произлиза от мотивацията да си здрав, но под нея има скрита мотивация, която може да включва предпазване от лошо здраве, натрапчивост за пълен контрол, бягство от страхове, желанието да си слаб, подобряване на самооценката, търсене на духовност чрез храната и използване на храната за изграждане на идентичност.

Имам ли Орторексия?

      Прочетете следните въпроси. На колкото повече въпроси отговорите с „да“, толкова по вероятно е да става въпрос за Орторексия.orthorexia 2.jpg

  1. Имате ли желание понякога просто да се храните, без да се притеснявате за качеството на храната?
  2. Желаете ли понякога да прекарвате по-малко време с храната и повече време да живеете и да обичате?
  3. Изглежда ли извън Вашите възможности да ядете храна, приготвена с любов от някой друг – една единствена храна – и да не се опитвате да контролирате какво е поднесено?
  4. Постоянно ли проверявате дали храните са нездравословни за Вас?
  5. Дали любовта, радостта, играта и творчеството са отстъпили на задна позиция заради следването на перфектната диета?
  6. Чувствате ли вина или самоненавист, когато се отклоните от диетата си?
  7. Чувствате ли, че държите контрола, когато спазвате стриктно „правилната“ диета?
  8. Поставили ли сте себе си на хранителен пиедестал и чудите ли се как е възможно другите да ядат храните, които ядат?    


Е, какъв е проблемът?

      Всъщност диетата на орторексиците може да бъде нездравословна, с хранителен дефицит, специфичен за диетата, която те прилагат. Тези хранителни проблеми могат да не бъдат очевидни винаги. По-очевидни са социалните проблеми. Орторексиците могат да бъдат социално изолирани, защото често те планират своя живот съобразно храната. Те може да имат малко пространство в живота си за нещо друго освем мисленето и планирането на приема на храна. Орторексиците губят способността да се хранят интуитивно – да знаят кога са гладни, от какво количество имат нужда и кога са сити. Вместо да се хранят естествено, те са предопределени да се пазят от „излизане от коловоза“, което довежда до чувство подобно на изпитваното от последователите на всяка диета.

Когато Орторексията поглъща всичко

      Д-р Бретман, който се е възстановил от орторексия, казва „Аз преследвах благополучието чрез здравословното хранене с години, но постепенно започнах да усещам, че нещата не вървят както трябва. Поезията изчезна от моя живот. Моята способност да водя нормален разговор беше възпрепятствана от нахлуващи мисли за храна. Необходимостта да си осигуря храна без месо, мазнина и изкуствени съставки постави извън моя достъп почти всички социални форми на хранене. Аз бях самотен и обзет от натрапчиви мисли. .... Открих, че ми е страшно трудно да освободя себе си. Аз бях съблазнен от правилното хранене. Проблемът за смисъла на моя живот беше пренесен неумолимо върху храната, и аз не можех да го възстановя.“ ( Източник: www.orthorexia.com)


Искате да ми кажете, че е нездравословно да се следва здравословна диета?

      Спазването на здравословна диета не означава, че сте орторексик, както и няма нищо лошо в това да се храним здравословно. Освен ако 1) то не отнема необичайно много време и внимание; 2) отклонението от тази диета се посреща с вина и самоненавист; и/или 3) използва се за да избегнете житейски проблеми и Ви оставя отделен от другите и самотен.


Какво е лечението на Орторексия?

      Обществото подкрепя здравословното хранене и слабата фигура, така че за мнозина е лесно да не разберат колко проблемно може да стане такова поведение. Още по-трудно е, когато човекът, спазващ здравословното хранене се крие зад мисълта, че той/тя просто се храни добре (за разлика от другите хота). По-нататъшно усложнение за лечението е фактът, че мотивацията зад орторексията е „многолика". Първо, орторексикът трябва да признае, че има проблем, след това да се определи какво причинява тази натрапчивост. Също така, тя или той трябва да стане по-гъвкав/а и по-малко догматичен/а спрямо храненето. Работата с подлежащите емоционални проблеми ще направи преминаването към нормално хранене по-лесно. orthorexia 3.jpg

Възстановяване

      Възстановените орторексици ще продължават да се хранят здравословно, но ще имат различно разбиране за това какво е здравословно хранене. Те ще разберат, че храната не ги прави по-добри като хора и че базирането на самооценката върху качеството на своята диета е ирационално. Тяхнта идентичност ще се придвижи от „човек, който яде здравословна храна“ към една по-широка дефиниция за това кои са те – хора, които обичат, работят, които се забавляват. Те ще разберат, че въпреки че храната е важна, тя е един малък аспект от живота и често други неща са по-важни!