Подстраници

Има някой, с когото можеш да говориш

Обади се на тел:
0895 107 905безплатно и в условията на пълна конфиденциалност ще Ви изслуша и отговори на въпросите Ви наш консултант!

Нашите консултанти отговарят на телефона от 15 до 19ч всеки делничен ден.
Вие разбира се можете да ни изберете по всяко друго време и ние ще Ви върнем обаждането, когато наш консултант е свободен на линия.
Можете да оставите съобщение на телефонния секретар или да ни изпратите sms
и ние ще Ви изберем тогава, когато предпочитате, в часовете между 15ч и 19ч всеки делничен ден.

За консултация:
center_insight@abv.bg

Адрес:

гр.София, жк Яворов
ул.Виктор Юго 6

За родители

    Да бъдеш родител или близък на човек с хранително нарушение може да бъде доста голямо предизвикателство. Често става така, че когато един човек в семейството има проблем, това засяга и останалите. Родители и близки често изпитват отчаяние и безпомощност за това какво е нужно и какво трябва да се направи, за да се помогне на този, който страда. imagesCAJ0W5V9.jpg
    Много хора мислят, че е необходимо човек да се вземе в ръце и да започне да яде или да се придържа към здравословна  храна за да бъде здрав/а. За съжаление нещата не са толкова лесни.
    В Център ИНСАЙТ гледаме на хранителните нарушения като симптом на нещо, което лежи в дълбочина, но остава скрито. Първопричината може да бъде различна, като напр. подигравки в училище, преживяна загуба или скръб, насилие, стрес или твърде високи очаквания, комбинация от няколко фактора или някаква друга причина. Когато човек има проблеми, обикновено се опитва да ги разреши по един или друг начин. Когато, обаче, проблемът продължава твърде дълго и не намира решение, е необходимо човек да потърси помощ от специалисти, които могат да помогнат в справянето. Понякога човек страда от психосоматично заболяване, депресия, тревожно разстройство или обсесивно-компулсивно разстройство, които е необходимо да бъдат лекувани едновременно. Някои хора бягат в работохолизъм или дори наркотици или алкохол, а други реагират на трудностите като развиват хранително нарушение. Хранителното нарушение понякога е като спасителната жилетка за справяне с трудностите в ежедневието.
    85-90% от хората с хранително нарушение са момичета или жени. Някои проучвания сред индивиди от женски пол на възраст 18 - 29 години показват, че 13% от всички са имали лично преживяване свързано с хранително нарушение. Други проучвания показват, че момчетата на възраст от 12 до 18 години са недоволни от собственото тяло, като 20% от тях са в риск от развитие на хранително нарушение.
    Може да отнеме доста време на човек с хранително нарушение да стигне до идеята да потърси контакт със специалисти или лечение. Понякога минава доста време, преди човек да схване, че има проблем с храната и пътят до това осъзнаване е дълъг.
     Възстановяването от хранително нарушение е напълно възможно. Това може да отнеме различно време. Някои си възрвръщат контрола върху храненето доста бързо в продължение на няколко месеца. Проучванията, обаче показват, че 25% от хората, които се лекуват се възстановяват след 2 години, а 40% след 5 години. В тези случаи обикновено става въпрос за продължително и значително тежко хранително разстройство. Други проучвания показват, че 80% от хранителните нарушения могат да се излекуват напълно. Необходимо е самият индивид да има желание да бъде отново здрав/а и да признава, че има проблем. Освен това, е важно засегнатият индивид да получи адекватно и добро лечение, проследяване и подкрепа.
    Като родител е важно да помните, че не можете да промените човека, който страда. Можете да промените единствено себе си. Не можете да накарате детето си да яде повече или по-малко, или да спре с повръщанията. Най-важната задача, която имате като родител, е да давате подкрепа за детето с хранително нарушение. Важно е вие като родител да имате някакви познания за какво става въпрос, когато е налице хранително нарушение и какви са възможностите за лечение.
    Не съществуват лесни и бързи решения. Опитайте да “видите” какво се с случва с детето вместо да се тревожите и изпадате в паника. Подкрепяйте онова, което помага и когато детето се справя добре и свържете любовта вътре у вас с уменията ви да бъдете добър родител. Погледнете на себе си като на силен и справящ се родител, който няма да лекува, но ще бъде подкрепа за детето. Опитайте да намерите контакт с детето и да видите проблемите, които той или тя имат, вместо да се фокусирате върху храната и храненето.
    Повече за възможностите за лечение в България можете да научите, ако ни посетите лично или на този уеб сайт.  Вие като родител сте добре дошъл да се срещнете с консултант на Център ИНСАЙТ за да получите насоки и съвети. Ние предлагаме индивидуални консултации за родители.

ОБАДИ СЕ НА ТЕЛ. 0 8 9 5   1 0 7   9 0 5    

безплатно и в условията на пълна конфиденциалност

ще Ви изслуша и отговори на въпросите Ви наш консултант!

Нашите консултанти отговарят на телефона от 15 до 19ч всеки делничен ден.

Вие разбира се можете да ни изберете по всяко друго време и

ние ще Ви върнем обаждането, когато наш консултант е свободен на линия.

Можете да оставите съобщение на телефонния секретар или да ни изпратите sms

и ние ще Ви изберем тогава, когато предпочитате,

в часовете между 15ч и 19ч всеки делничен ден.     
за консултация по е-емейл можете да пишете на:   c e n t e r _ i n s i g h t @ a b v . b g